Insinööritoimisto Pehkoranta Oy

Suunnittelemme oikeat AV-ratkaisut sinun tarpeisiisi. Laadukas esitystekniikka vaikuttaa merkittävästi palaverin tai tilaisuuden onnistumiseen.

Osoite: Sötkönkuja 7c, 40270 Jyväskylä
Puh: +358 504 705 887
S.posti: info@pehkoranta.fi

AV-järjestelmät, mitä ne ovat

  • Tekijä Jaakko
  • 21.05.2019
  • 9852 Näkymät

AV-järjestelmät tarkoittavat audiovisuaalisia järjestelmiä. On hankalaa yksiselitteisesti sanoa mitä nämä tarkoittavat, mutta yksinkertaisesti esitettynä nämä voidaan mielestämme esittää vaikkapa kuudessa eri ryhmässä.

  1. Näytöt, projektorit ja valkokankaat. Tyypillisimmin näitä asennetaan yritysten tiloihin, neuvotteluhuoneisiin ja yleistiloihin kuten vaikkapa ruokalaan. Nämä olisi aina hyvä valita tilakohtaisesti ja käyttötarpeen mukaan – pienessä neuvotteluhuoneessa on erilaiset tarpeet kuin suuressa, puhumattakaan ruokalan kokoisesta tilasta.
  2. Kuvansiirto. Tämä liittyy vahvasti kohtaan yksi, mutta on kuitenkin hyvä erottaa omaksi osakseen AV-järjestelmien osalta. Kuvansiirto esimerkiksi läppäriltä näytölle tai valkokankaalle on perinteisesti viime vuosina toteutettu HDMI-kaapelilla. Tänä päivänä nopeasti yleistyvä ratkaisu on kuitenkin langaton kuvansiirto, mikä tarkoittaa esimerkiksi läppäriin kiinnitettävää USB-donglea, joka lähettää kuvan sekä äänen vastaanottajalaitteen kautta haluttuun kohteeseen.
  3. Äänentoisto. Tässä viittaamme esitystiloissa olevaan äänentoistoon. Parhaan äänenlaadun saa varmasti seinälle asennettavilla kaiuttimilla. Tällöin kaikki kuulevat varmasti, kun halutaan näyttää paikalla olijoille jotain ääntä sisältävää materiaalia. Pienemmissä tiloissa äänentoisto voi myös tarkoittaa puhelin/videoneuvottelua varten käytettävää konferenssimikrofonia/kaiutinta.
  4. Videoneuvottelu. Tähän liittyy oleellisesti kaikki edelliset kohdat 1-3. Videoneuvottelulaitteisto kuitenkin sisältää myös kameran ja erilaisia toiminnallisuuksia esimerkiksi videovalitsimen (tämän avulla valitaan kuka osallistujista esittää materiaalia) roolissa. Videoneuvottelulaitteisto on hyvä valita tarpeiden mukaan – niitä löytyy todella laajassa hintahaitarissa ja erilaisilla toiminnallisuuksilla.
  5. Keskusradiot ja äänievakuointi. Näillä tarkoitetaan äänentoistojärjestelmää, kuten vaikkapa koulun tai ostoskeskuksen keskusradiota ja sisältää äänentoistokeskuksen sekä kaiuttimet. Yhtä hyvin tämä voi olla myös yrityksen ruokalaan asennettu järjestelmä suurempia tilaisuuksia tai taustamusiikin soittoa varten. Keskusradion toiminnallisuus on helppo ymmärtää – siinä voidaan keskitetysti kuuluttaa informaatiota/musiikkia haluttuihin tiloihin. Tämän lisäksi keskusradio toimii usein myös äänievakuointijärjestelmänä. Tällaisessa tapauksessa keskusradiojärjestelmä on liitetty palohälytysjärjestelmään ja vahingon sattuessa keskusradiosta alkaa automaattisesti kuulumaan hätäpoistumisviestit.
  6. Infonäytöt ja infonäyttöjärjestelmät. Otimme viimeiseksi ryhmäksi infonäytöt. Erottelimme nämä näytöistä, koska näiden käyttötarkoitus on hyvin erilainen ja nämä hankitaan yleensä omana järjestelmänään, ei samalla kun päivitetään neuvotteluhuoneita. Infonäytöillä on tarkoitus esittää esimerkiksi yleistä informaatiota, yrityksen sisäistä viestintää tai vaikkapa mainoksia. Näyttöjen on oltava tehokkaita ja niiden täytyy usein olla käynnissä hyvinkin pitkiä aikoja. Toki ne voidaan ajastaa sammumaan ja käynnistymään. Infonäyttöihin liittyy aina itse infonäyttöohjelmisto, jolla informaatio näytöillä esitetään.

Tässä siis yksinkertaisesti kerrottuna mitä AV-järjestelmät voivat olla, ne sisältävät vielä muutakin, mutta nämä ovat ylivoimaisesti yleisimmät laitteet/toiminnallisuudet mitä AV-järjestelmiltä haetaan. Nämä kaikki laitteistot vaativat suunnittelua ja varsinaisen asennustyön, jotta laitteistot toimivat halutulla tavalla – tämä on meidän osaamisalueemme!

Aiheeseen liittyvät julkaisut